Izrael by na íránský raketový útok mohl odpovědět již dnes, píše americký list

před 1 týden 36

Izraelská odpověď na víkendový dronový a raketový útok Íránu by mohla přijít již dnes (v pondělí), napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované americké a další západní činitele.

Podle zpravodajského serveru The Times of Israel (ToI) skončilo pondělní zasedání izraelského válečného kabinetu, na němž se projednávaly možnosti izraelské reakce. Podle stanice Channel 12 se hovořilo o několika variantách, přičemž ve všech případech šlo o „bolestivý“ protiúder vůči Íránu, který by však nezažehl válku. Cílem kabinetu podle stanice bylo zvolit reakci, kterou nezablokují Spojené státy.

Spojené státy spolu s Británií, Francií a Jordánskem v noci na neděli aktivně pomohly židovskému státu zachytit velkou část íránských střel a potenciálně tak zabránit další eskalaci konfliktu mezi dvěma letitými úhlavními nepřáteli v regionu.

Nejméně polovinu ze stovek jednosměrných bezpilotních letounů, střel s plochou dráhou letu i balistických raket země⁠–země, které podle Izraele nesly dohromady na 60 tun výbušnin, sestřelily izraelské bojové letouny a štíty protivzdušné obrany, uvedla izraelská média.

Přečtěte celý článek