Koupili mu pistoli a neřešili psychický stav. V Americe poprvé odsoudili oba rodiče nezletilého střelce

před 1 měsíc 51

Ve Spojených státech padl první rozsudek pro oba rodiče nezletilého pachatele hromadné střelby. Porota ve státě Michigan vynesla výrok o vině otce mladistvého střelce Ethana Crumbleyho, který před necelými třemi lety ve škole zabil čtyři spolužáky. Matku vraha porota uznala vinou už v únoru.

Od stálého zpravodaje Lansing (Michigan, USA) 7:18 15. března 2024

James Crumbley, otec obviněného střelce je doprovázen do soudní síně během soudního procesního slyšení v Rochester Hills, Michigan, USA, 24. února 2022

James Crumbley, otec obviněného střelce je doprovázen do soudní síně během soudního procesního slyšení v Rochester Hills, Michigan, USA, 24. února 2022 | Foto: Rebecca Cook | Zdroj: Reuters

Oběma hrozí 15letý trest za neúmyslné zabití. Jejich nezletilý syn byl už dříve odsouzený k doživotnímu vězení.

Ani otec, ani matka nevěnovali pozornost psychickému stavu svého syna a nešli s ním k odbornému lékaři, ani když si ve škole psal do pracovního sešitu poznámky o zmařeném životě a světě plném krve.

Otec synovi čtyři dny před vraždou spolužáků koupil pistoli, kterou v domě řádně nezabezpečil.

Nepoužil ani zajišťovací kabel na zámek, který se spolu se zbraní prodává. Rodiče podle žalobce a pak i soudní poroty neudělali nic, aby činu svého syna předešli. Výši trestu se od soudce dozvědí 9. dubna.

Pavel Novák

Přečtěte celý článek