Ruské úřady chtějí Navalného pohřbít tajně, tvrdí jeho matka

před 2 měsíce 75

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, prohlásila, že jí úřady konečně ukázali synovo tělo. Požadují ale, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná.

„Podle zákona mi okamžitě měli vydat Alexejovo tělo, ale dodnes to neudělali,“ postěžovala si ve vystoupení na serveru YouTube, natočeném poté, co podle vlastních slov strávila 24 hodin u vyšetřovatelů v Salechardu na severu Ruska. Tam ji také odvezli na tajnou návštěvu márnice. „Vydírají mne a kladou podmínky, kde, kdy a jak má být Alexej pochován. To je nezákonné,“ řekla.

Úřady si podle ní přejí, aby ji mohly jen dovést k čerstvému hrobu na okraji hřbitova a prohlásit, že tam leží její syn, ale s tím nesouhlasí a přeje si, aby Navalného přátelé měli možnost se s ním rozloučit. „Nechci žádné zvláštní podmínky, chci jen, aby se vše odehrálo v souladu se zákonem,“ řekla. „Požaduji, aby mi neprodleně vydali synovo tělo,“ zdůraznila.

V lékařské zprávě o úmrtí, kterou viděla Navalného matka, je uvedeno, že opoziční politik zemřel z přirozených příčin, uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na sociální síti X.

Ruské úřady dosud na prohlášení Navalného matky nereagovaly. Komentátoři předpokládají, že Kreml se před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Ruský opozičník Alexej Navalnyj zemřel. Brutální vražda vykonaná Kremlem, zní ze světa

Navalnyj, který si udělal jméno odhalováním korupce na vrcholcích režimu, byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval prezidenta Vladimira Putina, kterého také obviňoval, že nařídil jej otrávit. Hned po vyléčení z otravy a návratu do vlasti byl v lednu 2021 uvězněn.

V pátek vězeňská služba uvedla, že 47letému politikovi se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Ruská opozice i řada západních představitelů přičítá vinu za Navalného úmrtí ruskému prezidentovi Putinovi.

Přečtěte celý článek