Střelec ze školy ve Finsku svůj čin zřejmě plánoval, uvedla policie. Zjistila to z jeho telefonu

před 3 týdny 29

Dvanáctiletý chlapec, který čelí podezření, že v úterý ve škole ve Finsku zastřelil jednoho spolužáka a další dvě dívky vážně zranil, svůj čin zřejmě plánoval. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla finská policie na základě důkazů ze zabavené elektroniky podezřelého. Motivem střelce byla podle středečního vyjádření policistů pravděpodobně šikana.

Helsinky 18:29 4. dubna 2024

Policejní kordon stojí před školou Viertola

Policejní kordon stojí před školou Viertola | Foto: Essi Lehto | Zdroj: Reuters

„Při prohlídkách zařízení zabavených podezřelému, jako telefon a počítač, byly nalezeny materiály naznačující plánování skutku,“ uvedl policejní komisař Marko Särkkä.

Dvanáctiletý Fin zastřelil spolužáka kvůli šikaně. Policisté vyzvali k nešíření fám na sociálních sítích

Číst článek

Střelba se odehrála v úterý ráno ve městě Vantaa nedaleko metropole Helsinky. Žák do tamní školy Viertola přestoupil začátkem roku a sám vyšetřovatelům řekl, že byl terčem šikany. Policie ve čtvrtek uvedla, že prověřuje, proč se rodina do Vantaa přestěhovala.

K útoku střelec použil zbraň, na niž měl vystavené povolení jeho blízký příbuzný. Chlapec, kterého policie zadržela asi čtyři kilometry od školy, kde se incident stal, vzhledem ke svému věku není trestně odpovědný a je v péči sociálních služeb.

Očekává se, že vyšetřování potrvá několik měsíců. Předchozí případy střelby ve školách vedly ve Finsku k diskusi o nutnosti zpřísnění zákona o držení zbraní. Tyto debaty rozproudil především čin osmnáctiletého studenta Pekky-Erika Auvinea, který v listopadu 2007 zastřelil na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe.

O rok později, v roce 2008, další student, dvaadvacetiletý Matti Saari, zastřelil na střední škole v Kauhajoki deset lidí. Zákon o držení zbraní byl zpřísněn v roce 2010. Například z 18 na 20 let se zvýšila minimální věková hranice pro držení zbraní, jako je pistole či revolver, přičemž k získání licence je zapotřebí, aby žadatel byl alespoň dva roky aktivním členem střeleckého klubu. Žadatelé také musí absolvovat psychotesty. 

ČTK

Přečtěte celý článek