Babišův email připomněl staré skandály. Čeští politici se v křeslech často udrží

před 1 měsíc 49

Kolegyně - kráva, pikantní popis možných milostných hrátek se sněmovním kolegou nebo poslání důvěřivého občana do míst, kam slunce nesvítí. Únik emailu expremiéra Andreje Babiše, ve kterém vulgárně častuje ministra zahraničí Jana Lipavského a žádá po svých spolupracovnících rešerši citlivých informací, není v české politice prvním podobným případem. Očekávat zemětřesení v politice i veřejném mínění podle odborníků nemá smysl. Podobné kauzy většinou ustojí politici v Česku i v zahraničí pevně ve svých postech.

Únik emailu expremiéra Andreje Babiše, ve kterém vulgárně častuje ministra zahraničí Jana Lipavského a žádá po svých spolupracovnících rešerši citlivých informací, není v české politice prvním podobným případem. | Foto: ČTK

Vulgaritu na účet jiného politika, v tomto případě dokonce spolustraníka a ženy, použil v roce 2008 v soukromé konverzaci i bývalý předseda Strany Zelených Martin Bursík. „Ona ta kráva nás už ani neumí oslovit. To je neuvěřitelný. Donutíme je ke spolupráci silou, Kaťuško. Políbení, Martin,“ adresoval své tehdejší partnerce a dnes už manželce Kateřině Bursíkové Jacques. Místo její pošty ale email skončil u stranické kolegyně Olgy Zubové. Ta byla přesvědčena, že konverzace byla o ní, což Bursík nikdy nepotvrdil.

Pořádnou nálož vulgarit obsahoval také email, který v říjnu 2019, odeslala na adresu svého partnera Jakuba Michálka tehdejší předsedkyně pražského klubu zastupitelů Pirátské strany Michaela Krausová. „Ať si políbí pr*el zas**ná pí*a a přestane argumentovat stanoviskem, který jsme kvůli její svaté válce s Magdalénou museli kvůli damage control napsat,“ napsala. V tomto případě si ale pisatelka elektronickou adresu nespletla, email unikl do veřejného prostoru.

Andrej Babiš poslal nevybíravý e-mail na špatnou adresu:

Poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš chtěl informace o Lipavského rodině. Mail ale poslal na špatnou adresu

Smůlu měla i poslankyně dnes už neexistující strany Věci Veřejné Kristýna Kočí. Vedla nevědomky nahrávanou konverzaci s kolegou z regionální buňky, který se rozhodl předat ji médiím. Na nahrávce se mimo jiné Kočí vyjadřovala k drbům, že má intimní poměr s šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. „Ale jako nespíme spolu, ale to jenom proto, že má teďka fofr. Hele, prostě já se s ním ještě nevyspala. S ním jsem nepí**ala,“ líčila stranickému kolegovi v roce 2011.

Voleným zástupcům se občas „zadaří“ i na nižší úrovni politiky. V roce 2011 tehdejší zastupitelka Kolína Irena Fuchsová (Změna pro Kolín) omylem poslala email nikoli právníkovi města, jak zamýšlela, ale právě člověku, který ji žádal napřímo o pomoc. A byl hodně peprný. „Tato bleskurychlá odpověď Standy jenom přitakává mému názoru… bože… :-((((( Je vidět, že je to šťastnej člověk, když má čas na takovéhle pí.....y :-),“ vyjádřila svůj názor na důvěřivého občana zastupitelka.

Vulgární slovník politiků není u české politické scény nic neobvyklého. „Někteří, jako Mirek Topolánek, Miloš Zeman nebo i Miroslav Kalousek, ho využívali záměrně, třeba pro odklonění pozornosti. Jindy, třeba u Karla Schwarzenberga za tím zase byla snaha „zlidovět“,“ popsal politolog Jan Kubáček.

Mimořádná schůze

Současná vládní koalice svolala na příští úterý mimořádnou schůzi sněmovny, kde chce mimo jiné řešit aktuálně probíraný obsah emailů Andreje Babiše. Spíše než vulgarity odpor politiků i lidí vyvolalo Babišovo tázání a úkolování směřované na vyhledání informací o rodinných poměrech ministra Jana Lipavského. Někteří politici Babiše vyzvali k rezignaci na veřejné funkce i s odkazem na praxi ze zahraničí.

Podle politologa Kubáčka je takový scénář ale nereálný. „V českém prostředí politici po takových skandálech nekončili a nekončí. Promlčí se tím nebo to přebijou jinou kauzou. Ten precedent tu zatím nemáme,“ popsal obvyklou praxi.

V minulosti se Babiš musel omluvit Miroslavu Kalouskovi za výrok o tom, že „zabil lidi cez padáky“:

Miroslav Kalousek

Babiš se musí omluvit Kalouskovi za výroky o zabíjení lidí, nařídil soud

Nepředvídá ani žádný pád voličských preferencí nebo otřes veřejným míněním. „Na Andreje Babiše má už dnes každý tak vyhraněný názor, že očekávat nějakou změnu by bylo naivní. S jeho podporovateli to nijak nezacloumá a u odpůrců se jen potvrdí jejich současné vnímání Andreje Babiše jako arcilotra,“ zmínil.

Ani v zahraničí nebývá podle Kubáčka únik peprných emailů důvodem k rezignaci. Obvykle se také hned vytáhne jiné téma, které kauzu přebije. Skutečný problém představují teprve útoky na veřejné instituce. „Ve Velké Británii je to až útok na majestát, na královskou rodinu. Určitě ne na politické soupeře,“ dodal politolog.

Přečtěte celý článek