Tomu vy nemůžete rozumět, za vás se armáda pouze vytunelovala. Zaorálek to schytal za útok na Černochovou

před 1 měsíc 49

Jana Černochová rozvrací českou armádu, pustil se do ministryně místopředseda sociálních demokratů a lídr strany pro eurovolby Lubomír Zaorálek. Bývalý šéf české diplomacie ve vládě Bohuslava Sobotky zároveň opět zkritioval nákup amerických letounů F-35, který schválila vláda Petra Fialy (ODS) loni v září. Slova Zaorálka nenechala chladným europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Podle něj tomu místopředseda sociálních demokratů nemůže rozumět.

„Jako člen aktivních záloh Armády ČR mohu konstatovat, že za poslední dva roky se udělalo pro armádu nejvíc za posledních 20 let. Probíhá nejen modernizace materiálová, ale hlavně taktická. Tomu vy ale rozumět nemůžete. Za vás se armáda pouze tunelovala,“ vpálil Lubomíru Zaorálkovi europoslance Tomáš Zdechovský.

Zaorálek ve svém příspěvku na sociální síti zaútočil na ministryni obrany Janu Černochovou. Podle něj rozvrací naší armádu a ohrožuje obranyschopnosti České republiky. „Její poradce Jaroslav Naď jako ministr obrany rozložil obranu našich sousedů na Slovensku, nyní Jana Černochová kráčí stejným směrem,“ vzkázal místopředseda sociálních demokratů.

„Hlavním bodem pro Evropskou unii bude otázka obrany a bezpečnosti. To je vlastně novum, obrana a bezpečnost má být priorita,“ prohlásil s odkazem na pracovní návrh Evropské komise. „Já bych se zamyslel nad tím, jak na tu prioritu je připravena Česká republika. Protože když si vezmete třeba dnešní tisk, přečtete si, že unikly záznamy, které ukazují, že ruská hranice pro použití taktických nukleárních zbraní je daleko níže, než se předpokládalo. Takže situace je asi opravdu vážná,“ nechal se slyšet na tiskové konferenci Zaorálek, který před lety například bojoval proti umístění americké radarové základny na území Česka.

Lídr kandidátky sociálních demokratů pro volby do Evropské parlamentu následně opět zkritizoval nákup čtyřiadvaceti letounů F-35. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin zaplatí Česko 150 miliard korun. Svým podpisem nákup v lednu stvrdili ministryně obrany Černochová a americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet. První stroje by do ČR měly přiletět v roce 2031, všechny zde budou do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky gripen, které si Česko pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

„Víte, že z úst řady odborníků zazněly pochyby, jestli koupě koupě letounu F-35 nebude znamenat, díky těm obrovským nákladům, že se zmrazí, zastaví, zbrzdí modernizace české armády a pozemního vojska,“ prohlásil Zaorálek. „Já jsem si ústně vyslechl od Jense Stoltenberga, že Česká republika má v pořádku letectvo. O tom se nikdy nepochybovalo. Nikdo po nás nechtěl žádné masivní investice do letectva,“ řekl místopředseda sociálních demokratů. „Mohu vám říci, že když se podíváte do koncepce výstavby české armády, která byla předložena vládě před pár měsíci, tak to čtení ve vás vyvolá zděšení a úžas,“ zkritizoval opět resort obrany pod vedením Černochové.

Jeho slova rozzuřila například také občanského demokrata Ondřeje Šimíčka, které je členem iniciativy ČESKO.plus. „Rusko-čínský šváb, který zostudil Českou republiku a jako kolaborant podporoval kremelskou akci Ne základnám. Zao! Nechutný drzý prolhaný ubožáku skončíte v propadlišti dějin stejně, jako vaše zbytečná strana,“ vzkázal na sociální síti X.

Přečtěte celý článek