Rakušan zveřejnil video, ve kterém jede autem bez zapnutého bezpečnostního pásu

před 1 měsíc 71

foto Ilustrační foto - Další z cyklu veřejných Debat bez cenzury s předsedou STAN a ministrem vnitra Vítem Rakušanem, 23. února 2024, Výčep Klášterní sýpka, Břevnovský klášter, Praha.

Praha - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zveřejnil na sociální síti X video, ve kterém jede v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu na debatu ve Vyškově. Rakušan se později omluvil, uvedl, že je připraven zaplatit pokutu. Za jízdu bez bezpečnostního pásu spolujezdce hrozí podle organizace Besip pokuta od 1500 do 2000 korun na místě nebo správní řízení na úřadě, ve kterém je maximální sankce 5000 korun.

"Dnes jsem cestou na Debatu bez cenzury natočil video v autě, bohužel bez pásu. Omlouvám se, byla to chyba. Jsem samozřejmě připravený za to zaplatit odpovídající pokutu," napsal na síti X Rakušan. "A vy prosím buďte pozornější než já. Pásy zachraňují životy," doplnil.

Kvůli jízdě bez pásu v automobilu čelila v minulosti kritice Alena Schillerová (ANO). Nepřipoutaná na zadním sedadle byla tehdejší ministryně financí vidět ve videu z února 2021, v němž jela zkontrolovat do obchodních řetězců, zda po dočasném zrušení daně z přidané hodnoty snížily ceny respirátorů. Za pochybení se Schillerová omluvila a uvedla, že pošle 10.000 korun Českému sdružení obětí dopravních nehod. Policie jí uložila pokutu 1500 korun.

Přečtěte celý článek