Česká výtvarná scéna ztratila grafika originálního rukopisu. Zemřel ilustrátor a karikaturista Johanus

před 1 měsíc 71

V pátek zemřel českobudějovický grafik, ilustrátor a karikaturista Václav Johanus, bylo mu 76 let. V minulosti spolupracoval s časopisy jako Mladý svět nebo Dikobraz. Za téměř 50 let tvorby uspořádal stovku vlastních výstav. Věnoval se hlavně grafice, typografii, knižní a novinové ilustraci, koláži a kreslenému humoru.

České Budějovice 11:47 26. února 2024

 Ráno na zahradě

Václav Johanus: Ráno na zahradě | Zdroj: archiv Václava Johanuse, Galerie Hrozen

Johanus vstoupil na českou výtvarnou scénu v polovině 60. let s přísně přísně geometrickou černou kresbou, která se inspirovala lidovým folklorem. Z té doby jej veřejnost znala například z ilustrací zadních stránek Mladého světa, z Dikobrazu, Stadiónu, Domova a dalších magazínů.

V 70. letech Johanus inicioval pravidelná setkání karikaturistů v Jihočeských papírnách ve Větřní u Českého Krumlova, kterých se účastnili kreslíři jako Vladimír Jiránek nebo Vladimír Renčín.

Václav Johanus: Konec léta | Zdroj: archiv Václava Johanuse, Galerie Hrozen

Kreslenému humoru se Johanus věnoval celý život. Postupně vytvořil stovky ilustrací a novinových kreseb. V 90. letech spolupracoval českobudějovický ilustrátor i s odbornými tisky, jako byly Hospodářské noviny, Ekonom nebo Právní rádce.

„Do světa paragrafů a čísel se snažím přinést trochu poezie a úsměv a odlehčit tak věcnosti tématu,“ uvedl kdysi Johanus.

Spolupracoval ale i s dětskými časopisy jako Sluníčko, Ohníček nebo Pionýr. Ilustroval leporela, omalovánky nebo pexesa a také dětské knihy. Spolu s architekty vyzdobil i několik nemocničních pavilonů nebo školek.

Václav Johanus: Krajina kouzelníka | Zdroj: archiv Václava Johanuse, Galerie Hrozen

Kromě toho se Johanus také od 70. let věnoval grafice a rozměrnějším formátům, i v nich ale pracoval se zjednodušenou až strohou formou i humorem.

Za šest dekád své výtvarné kariéry uspořádal víc než stovku samostatných výstav a zúčastnil se dvou stovek společných výstav v Evropě i na dalších kontinentech. V roce 2018 prezentoval typografickou tvorbu na výstavě plakátů v jihočínském Šen-Čenu, kterou připravilo Sdružení Bienále Brno k 100. výročí Československa.

Poslední rozloučení s grafikem Václavem Johanusem se bude konat v pondělí 4. března 2024 v Českých Budějovicích, kde Johanus taložil v roce 1998 Galerii Hrozen.

Václav Johanus na snímku z roku 2013 | Foto: Slavomír Kubeš | Zdroj: MAFRA / Profimedia

kac

Přečtěte celý článek