Čtyři děti zemřely na černý kašel v Nizozemsku. Rekordní počty nemocných jsou i v Česku

před 1 měsíc 57

Aktuální data o úmrtí dětí v Nizozemsku na černý kašel jsou podle tamního národního zdravotního úřadu (RIVM) co do počtu tragických případů nejhorší za posledních 60 let. Odborníci se podle deníku Bild domnívají, že příčinou nárůstu počtu dramatických případů v Nizozemsku je klesající míra proočkovanosti – pouze 85 procent malých dětí je zde stále dostatečně chráněno proti černému kašli.

Problémy s nemocí hlásí i další země

V rakouském Štýrském Hradci ve středu černému kašli podlehlo teprve měsíční miminko. Informoval o tom web deníku Kleine Zeitung s odkazem na Evu Winterovou, šéfku tamějších hygieniků. Počet případů nákazy černým kašlem se ve Štýrském Hradci v lednu razantně zvýšil, a to z nuly na 20 nakažených denně. Lékaři se domnívají, že za tuto situaci mohou mezery v očkování, které se staly během pandemie covidu, píše web 5min.at.

ČTĚTE TAKÉ: Svobodova aféra s černým kašlem? Arogance moci a bezohlednost, rozčiluje se Farhan

Například v Srbsku už na černý kašel od začátku roku zemřelo pět miminek a na poplach bije i Velká Británie, které hrozí epidemie. V porovnání s minulým rokem zaznamenaly některé části království i 24násobný nárůst případů.

Chorvatské úřady evidují místo obvyklých 50 případů ročně za loňský rok více než 1 100 případů tohoto vysoce nakažlivého respiračního onemocnění. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) je nepříznivý trend patrný i v Německu. Zatímco v roce 2022 bylo zaznamenáno ještě 1 741 případů, v loňském roce onemocnělo černým kašlem 2 084 osob, píše Bild.

Alarmující situace v Česku

Případů černého kašle v Česku bylo letos podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 3 084, do pátečních 11:30 to bylo již 810 záchytů. Více případů bylo podle údajů ze Zdravotnických ročenek ČR na českém území naposledy v roce 1963. Nemocní jsou ve všech věkových skupinách. Nejvyšší nemocnost je mezi mladými ve věku 15 až 19 let, poté mezi nejmenšími dětmi a dětmi od 10 do 14 let.

Rozruch v pátek vzbudila informace, podle které by mohly některé školy omezit výuku pro neočkované děti. Hygienici však nakonec takovou možnost vyloučili. Situaci pak na sociální síti X klidnil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09): „Žádná plošná opatření nechystáme, rozhodně nezavíráme školy a nevylučujeme děti ze vzdělávání. Hygienické stanice dostaly jasné pokyny, jak postupovat. To jsou klíčová sdělení páteční tiskové konference hlavní hygieničky.“

Ministr zároveň zdůraznil, že vakcín je dostatek. „V případě zájmu se prosím informujte u svého praktického lékaře. Očkování doporučuji i těhotným. Apeluji zejména na rodiče malých dětí, aby dodržovali očkovací kalendář,“ dodal.

Černý kašel je extrémně nakažlivý a přenáší se kapénkovou infekcí vzduchem (kašlem, kýcháním, dýcháním). Infekční onemocnění způsobuje především bakterie Bordetella pertussis. Očkování je považováno za nejdůležitější opatření na ochranu před onemocněním. Ochrana přitom funguje ještě před narozením, a to prostřednictvím očkování matky.

Infekce je nebezpečná zejména pro velmi malé děti a osoby se sníženou imunitou. Bakterie často vedou k zápalu plic a smrtelnému nedostatku kyslíku. Ještě před více než sto lety byl černý kašel jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí.

Přečtěte celý článek