Volební místnosti pro superúterý jsou zavřené, Biden i Trump bodovali

před 1 měsíc 48

foto Bývalý americký prezident Donald Trump a republikánský kandidát na prezidenta na superúterní volební noční párty v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě, 5. března 2024.

Washington - Volební superúterý ve Spojených státech se chýlí ke konci, v nejvíce sledovaných prezidentských primárkách a volebních shromážděních u demokratů i republikánů podle očekávání bodovali současný prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump. Biden podle projekcí získal podporu demokratů ve všech 15 státech, ačkoliv se značným podílem protestních hlasů, porážku utrpěl pouze v Americké Samoi, nezačleněném území USA, kde vyhrál podnikatel Jason Palmer. Jedinou porážku utrpěl také Trump, a to ve Vermontu, kde vyhrála republikánka Nikki Haleyové.

Poslední volební místnosti zavřely v 06:00 SEČ na Aljašce, kde se konalo republikánské shromáždění. Aljaška s Utahem jsou poslední dva státy, kde ještě z projekcí nevyplynul jasný republikánský vítěz. Poslední demokraté mohli hlasovat v 05:00 SEČ v Kalifornii, kde bylo sice kolem 08:00 SEČ sečtených pouhých 35 procent hlasů, avšak s jednoznačným Bidenovým vítězstvím.

Co bylo jasné už týdny, po dnešku nemůže být předmětem rozumné diskuze - Biden a Trump jsou jednoznační favorité na zisk nominací svých stran do listopadového prezidentského finále, podotýká agentura AP. Ačkoliv se výsledky primárek i stranických shromáždění alespoň v některých státech zdály být předem rozhodnuté, Biden i Trump v nich čelí jistým problémům.

Bývalá diplomatka a guvernérka Haleyová svým ziskem nižších desítek procent republikánských hlasů v některých státech prokázala, že alespoň pro určitou část umírněných republikánů není čtyřnásobně trestně stíhaný Trump preferovaným kandidátem. Haleyové se nicméně kromě Vermontu nepodařilo zvítězit ani v oblastech, které jí byly demograficky nakloněné, například ve Virginii, kde značnou část elektorátu tvoří vysokoškolsky vzdělaní lidé z předměstí větších měst, uvádí AP.

Biden na druhé straně čelí protestnímu hnutí složeného především z amerických muslimů, kteří nesouhlasí s jeho přístupem k válce v Pásmu Gazy, byť Bidenova administrativa se v posledních týdnech uchýlila k ostřejší rétorice vůči Izraeli. Protestující voliči místo hlasu pro Bidena na svém volebním lístku uvedli, že nehlasují pro žádného kandidáta. Například v Minnesotě to bylo nejméně 45.000 voličů, tedy téměř 19 procent všech hlasů.

Přečtěte celý článek