Rusko a Ukrajina hlásí útoky desítek dronů na svých územích

před 1 měsíc 41

foto Ilustrační foto - Ukrajinský policista zkoumá trosky dronu poblíž místa výbuchpo útoku ruského dronu v Kyjevě 25. listopadu 2023.

Moskva - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v noci na dnešek zničilo 14 ukrajinských bezpilotních letounů v Belgorodské a Kurské oblasti u hranic s Ukrajinou. Ruské síly naopak vyslaly na Ukrajinu přes tři desítky dronů, které zasáhly civilní infrastrukturu, uvedly dnes ukrajinské úřady.

"Minulou noc bylo zabráněno pokusům kyjevského režimu provést teroristické útoky pomocí leteckých dronů proti objektům na ruském území," citovala z prohlášení ruského ministerstva agentura AFP. Celkem podle něj "bylo zachyceno a zničeno 14 dronů nad Belgorodskou oblastí (11) a Kurskou oblastí (tři)". Útoky si podle ruských úřadů nevyžádaly žádné oběti ani vážné škody.

Ruská protiletecká obrana již v noci na středu sestřelila 58 ukrajinských dronů nad nejméně šesti oblastmi a nebývale vysokému počtu dronových náletů se Rusko bránilo i v noci na úterý a během dne, kdy bezpilotní letouny způsobily požár v rafinerii společnosti Lukoil v Novgorodské oblasti a v skladu pohonných hmot ve městě Orel.

Útoků dronů na ruské území přibylo v době vrcholících příprav na prezidentské volby, které se v Rusku uskuteční od pátku do neděle, poznamenala AFP. Očekává se, že prezident Vladimir Putin, který před dvěma roky zahájil ruskou agresi na Ukrajinu, v nich získá další šestileté funkční období.

Své bezpilotní letouny Rusko vysílá na Ukrajinu pravidelně už od podzimu 2022, kdy bylo podle serveru BBC poprvé zaznamenané použití dronů íránské výroby. Ukrajinské letectvo dnes v prohlášení uvedlo, že protiletecká obrana sestřelila 22 z 36 ruských dronů. Pět jich bylo sestřeleno nad Mykolajivskou oblastí na jihu a Dněpropetrovskou oblastí na jihovýchodě země. Zatím není jasné, kde dopadly nebo byly sestřeleny zbývající letouny.

Přečtěte celý článek