Hasiči v noci likvidovali zbytky požáru renesanční burzy v dánské metropoli

před 1 týden 18

foto Následky požáru historické budovy burzy v Kodani, která v úterý 16. dubna 2024 zcela vyhořela. Renesanční stavba přišla také o svou známou věž, která byla symbolem dánského hlavního města. 17. dubna 2024. 

Kodaň - Hasiči v noci na dnešek pokračovali v likvidaci dohořívajícího úterního požáru historické burzy v Kodani a na místě zůstanou nejméně dalších 24 hodin. Podle agentury Reuters to dnes ráno uvedl kodaňský hasičský sbor. Reportér dánské televize TV2 řekl, že z objektu i po dvou dnech stále stoupá kouř.

Požár v úterý těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i značnou část střechy, jež se propadla. V některých místech zbyly jen obvodové cihlové zdi.

Plameny se přes noc objevily především v suterénní části stavby, byly ale rychle uhašeny, sdělily úřady. "Práce na stabilizaci obvodových zdí bude pokračovat většinu dne," napsal kodaňský hasičský sbor na síti X.

U obvodových zdí jsou nyní rozmísťovány kontejnery naplněné materiálem, které mají poškozené stěny podpírat a bránit zřícení historického zdiva.

Starostka Kodaně Sophie Haestorpová Andersenová dnes uvedla, že byla pozvána do Paříže, aby s místními činiteli jednala o zkušenostech s obdobným požárem katedrály Notre-Dame před pěti lety. Do hlavního města Francie Haestorpová Andersenová odcestuje příští měsíc.

"Ve středu jsem mluvila se starostkou Paříže Anne Hidalgovou o zkušenostech s požárem Notre-Dame," řekla Haestorpová Andersenová agentuře Reuters. "Pozvala mě a můj tým do Paříže, abychom viděli, jak si oni s touto situací poradili," uvedla.

Rekonstrukce vnější části pařížské katedrály by měla být prakticky hotova letos v červenci, celkově má být oprava dokončena v prosinci. Hidalgová mi "dala dobré rady ohledně toho, jak postupovat rychle, a také jak Paříž naložila s dary", prohlásila Andersenová.

Oheň budovu kodaňské burzy zachvátil v době, kdy procházela rekonstrukcí, jež jí měla vrátit původní podobu. Policie, která incident vyšetřuje, uvedla, že určení příčiny požáru by mohlo trvat několik měsíců.

Přečtěte celý článek