Cenové zemětřesení: Češi mohou ušetřit na Slovensku, řetězec odpouští zákazníkům DPH

před 1 měsíc 66

Polsko se po dlouhé měsíce stalo vděčným cílem pro spoustu Čechů. Nulová sazba DPH na potraviny totiž vedla k úsporám na nákupech v řádu několika stovek korun. Nová vláda ale neplánuje prodloužení výhodného opatření a na začátku dubna potraviny o daň z přidané hodnoty zdraží. Výhodné už také není čerpat do zásoby pohonné hmoty na polských pumpách. I tam se ceny srovnaly s Českou republikou.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci připravují další protest. S problémy se chtějí obrátit i na prezidenta

Velké lákadlo ale pro Čechy číhá za hranicemi Slovenska. Tamní řetězec Lidl totiž spustil speciální akci, během které jsou vybrané potraviny levnější o DPH. Týkat se to má pečiva, brambor, jablek nebo některých druhů masa. Levnější má být i máslo, jogurty, mléko, rajčata nebo cibule.

A jak je sleva vysoká? „Od dneška minimálně do Velikonoc jsme se rozhodli zrušit daň z přidané hodnoty u stovky základních potravin. Jde tedy o potraviny, které měly nastavenou 10% DPH, takže ta sleva se rovná 10 procentům,“ řekl pro tamní deník mluvčí Lidlu Tomáš Bezák. Sleva by měla trvat do konce Velikonoc.

Výhodné akce se nemají týkat jen tohoto řetězce. Nízké ceny nabídne také Tesco nebo Kaufland. Na Velkou noc navíc přichystaly prodejny COOP Jednota další speciální akci. „Už od 21. března si naši věrní zákazníci, držitelé věrnostní karty, mohou uplatnit svou slevu za druhou polovinu roku 2023. Výše slevy se bude odvíjet od jejich předchozích nákupů,“ řekla mluvčí společnosti Jana Kuklová. Sleva by se podle ní mohla vyšplhat až do 56 procent.

Český řetězec neplánuje odpustit DPH

O takto vysokých slevách na potraviny si ale mohou tuzemští zákazníci nechat zdát. Odpustit DPH totiž česká pobočka Lidlu neplánuje. „Na tom, abychom zákazníkům nabídli co nejnižší ceny, pracujeme nejen kvůli nadcházejícím Velikonocům, ale proto, abychom skvělé ceny zákazníkům nabízeli každodenně. Myslíme ale samozřejmě i na nadcházející sváteční čas a například 30 ks vajec velikosti M letos v akční nabídce máme za 74,90 Kč. Pro srovnání jsme stejný typ balení v loňském roce nabízeli za 129 Kč,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti Eliška Froschová Stehlíková.

Podle ní jsou privátní značky Lidlu dlouhodobě levnější. „V rámci boje s inflací jsme v roce 2023 oproti roku 2022 snížili standardní ceny u více než 400 výrobků. V porovnání s loňským rokem pak máme v nabídce cca 100 výrobků, u kterých se cena snížila minimálně o 20 procent,“ dodala Froschová Stehlíková.

Ekonom: Nákupy v Polsku mohou být ještě výhodné

Na Polsko ale nemusí Češi úplně zanevřít. I když se bude DPH vracet na původní výši a pohonné hmoty jsou na stejné úrovni jako v Česku, tak některé produkty jsou levnější. „Problémem je také to, že došlo k oslabení koruny vůči zlotému. To jsou důvody, proč se nyní nákupy v Polsku tolik nevyplácí. Stále je ještě určitá část Čechů, zejména těch v příhraničních oblastech, kterým se vyplatí nákup oblečení nebo nábytku. To jsou položky, které zůstávají levné a netýkaly se jich úpravy daní,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něj mohou letos utratit Češi v zahraničí okolo 20 až 30 miliard korun. To je částka, která bude citelně chybět v české ekonomice a také následně na daních.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Doležal: S Ruskem jsme v konfliktu, ale obilí dovážíme. Rostly by ceny, vysvětlila Matesová

Kovanda nicméně připomíná, že i sousední Německo je stále velkým lákadlem pro spoustu spotřebitelů. „Pokles cen potravin v České republice může někoho odradit od zahraničních nákupů. Určitá část ale bude jezdit stále, protože řada potravin je stále kvalitnější. Česko představuje odpadový koš Evropy, co se týká složení potravin. I když bude německá cena stejná či mírně vyšší, tak pro ně pojedou,“ dodal Kovanda.

Přečtěte celý článek