„Přistěhovalců už máme dost.“ Neochota přijímat migranty vyjde Švédsko draho

před 1 měsíc 32

Švédská vláda je připravena zaplatit za to, aby nemusela přijímat žadatele o azyl z jiných zemí EU. „Domníváme se, že jsme jich v posledních desetiletích přijali tolik, že to vedlo k docela ničivým důsledkům,“ řekla deníku Dagens Nyheter ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergardová.

Jenom v letech 2015 a 2016 přišlo do země, která má zhruba stejný počet obyvatel jako Česko, na tři sta tisíc migrantů. Neschopnost některých z nich se začlenit do většinové společnosti vedla mimo jiné ke vzniku zločineckých gangů, které ve Švédsku před několika lety rozpoutaly vlnu násilí. Přísnější pravidla pro žadatele o azyl zavedla už předchozí vláda a ta současná ještě přitvrzuje.

Státy EU se přitom nově dohodly na společných pravidlech pro přerozdělování žadatelů o azyl. V rámci migračního paktu se země, které se na povinném programu odmítnou podílet, budou moci z tohoto závazku vykoupit. Minimální cena činí 20 000 eur za jednoho migranta.

„Ve srovnání s neudržitelnou mírou přistěhovalectví, která má důsledky pro další generace, bych řekla, že stojí za to tuto poměrně vysokou cenu zaplatit,“ uvedla ministryně. Zdůraznila, že tato možnost bude využita v případě, že se země kvůli nadměrnému tlaku žadatelů o azyl dostane do krizové situace.

Podle prognózy bude letos ve Švédsku žádat o azyl asi 13 000 lidí. Pokud by země musela zaplatit za všechny, účet by činil v přepočtu 5,5 miliardy korun. Nejčastějšími žadateli o azyl ve Švédsku byli loni občané Afghánistánu, Iráku a Sýrie.

Přečtěte celý článek