Češi pokračují v tradici. Z hokejového šampionátu si hráči odvezou „ledové“ křišťálové medaile

před 1 měsíc 29

I pro letošní turnaj má kruhový tvar evokovat kotouč, tělo medaile s vybroušenými ostrými řezy pak rozbruslený led. Obroučka je vysoustružena z nerezové oceli a odkazuje k mantinelům, jež hrací plochu ohraničují. Design stuhy byl navržen v typické české trikolóře – červené, modré a bílé barvě, která je však patrná jen při pohledu na kompletní sadu.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Český hokej opět ukázal svoji malost. Loučení s Jalonenen je ostuda

„Medaile symbolizují led – ledovou plochu jako dějiště zápasu. Sklo pro nás bylo jasnou volbou. Do medailí se měl podle zadání propsat hokej a také hostitelská země. Myslím, že české sklo je signifikantním materiálem pro naši zemi a má velké jméno. Sama jsem designérkou skla, takže bylo jasno. Chtěla jsem, aby design byl jednoduchý a minimalistický, aby se v něm objevilo tradiční řemeslo – prostě čistá krásná věc,“ uvedla autorka a designérka medailí Kateřina Handlová.

Medaile může Čechy motivovat

„Výběrovým řízením jsme oslovili několik dodavatelů, ale jsem moc rád za to, jak jsme se rozhodli a jak to dopadlo. Chtěli jsme využít jednoho unikátního českého materiálu, jímž je sklo – stejně jako tomu bylo v roce 2015. České sklářství patří k absolutním špičkám v oblasti. Letos jsou medaile zpracované jinak než tehdy, ale jsme moc rádi za výsledek, jaký je. Jsme spokojení. I podle konečného výsledku si myslím, že jsme se rozhodli správně,“ ocenil prezident pražského organizačního výboru MS Petr Bříza.

Vedle požadavků na design musely medaile odpovídat regulím Mezinárodní hokejové federace (IIHF). „Podle nich musí mít jednotlivé konkrétní prvky. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby jedna z těch sad patřila po turnaji českým hokejistům, ale to už my neovlivníme,“ doplnil Bříza, který je zároveň prvním místopředsedou IIHF.

„Ledové“ medaile ocenil v roli ambasadora i Jiří Šlégr, olympijský vítěz z Nagana, mistr světa a vítěz Stanleyova poháru. „Medaile se mi opravdu moc líbí, je to krásná práce. Věřím, že kluci budou mít obrovskou chuť některou z těch medailí urvat. Pro mě osobně to byl vždy nádherný pocit, ať byla ta medaile jakákoliv. Samozřejmě zlatá má svá specifika. Když se vrátím do roku 2004, kdy jsme hráli poprvé v O2 areně před vyprodaným publikem a medaili jsme nezískali, bylo mi to strašně líto. Věřím, že tentokrát se to podaří a uděláme si radost,“ přeje si bývalý vynikající obránce.

Šampionát se odehraje od pátku 10. května do neděle 26. května, kdy se rozhodne o držitelích jednotlivých cenných kovů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velká hokejová krádež. Zloděj rozzlobil fanoušky i Jágra, Ten vzal spravedlnost do svých rukou

Přečtěte celý článek