Děti v ostravských tramvajích potěší obrázky a pohádka. Dopravní podnik baví malé pasažéry

před 1 měsíc 58

Ovečky, liška, strom nebo třeba sluníčko. To vše lze nalézt v ostravské tramvaji. „Z vlastní zkušenosti vím, že malé děti se ne vždy cítí komfortně při cestování. Je to pro ně svým způsobem určité nepohodlí. Proto jsme se jim snažili vytvořit příjemné prostředí,“ popsal pro CNN Prima NEWS ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdelší trolejbusy začaly vozit lidi na pražské letiště. Vozidlo pojme 180 cestujících

Dětské prvky jsou zatím nainstalovány ve třech ostravských tramvajích. Pokud se osvědčí, dopravní podnik je přidá i do dalších vozů. „Jsme nadšení. Když jezdíme tramvají nebo autobusem, tak malého často zajímají tlačítka. Teď si myslím, že to alespoň odvede jeho pozornost od tlačítek a bude se koukat na obrázky,“ sdělila Kristýna Stejskalová, maminka chlapce Samuela. „Ženy a zvláště maminky jsou naší klíčovou skupinou cestujících. Jde o skupinu, která tvoří budoucnost cestování městskou hromadnou dopravou,“ míní Morys.

V tramvajích je v prostoru pro kočárek také možnost naskenovat QR kód. Dětem se následně spustí pohádka o malé čarodějnici, která se učí cestovat tramvají. „Je to dobrý nápad, protože děti jsou zvídavé a v podstatě sahají na všechno. Takhle nebudou sahat na knoflíčky, které tady jsou, a budou se dívat na pohádku,“ chválí nápad cestující. „Sama mám vnoučky. V tramvaji nebo autobuse jim dávám telefon a je to zklidní. Určitě to využiju,“ popsala další cestující v anketě CNN Prima NEWS.

Pohádka trvá osm minut, je tak časově přizpůsobena průměrné době, kterou cestující v prostředcích městské hromadné dopravy obvykle stráví.

Přečtěte celý článek