Na Karvinsku by mohla vzniknout gigafactory, v okolí se s továrnou dosud nepočítalo

před 1 měsíc 90

před 46 mminutami|Zdroj:

ČT24

,

ČTK

,

iRozhlas

Redaktorka ČT Šamaj k továrně na výrobu baterií na Kavinsku (zdroj: ČT24)

Na Karvinsku by mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů, vyplývá to z dokumentů, které dostali na čtvrteční jednání zastupitelé Moravskoslezského kraje. Stavba by měla stát mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi. V lokalitě se ale dosud se zřízením průmyslové zóny nepočítalo.

Stát chce podle serveru  iRozhlas.cz v Dolní Lutyni postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun. Vláda podle něj už jedná s konkrétním investorem, kterého ale odmítla jmenovat. Starostové okolních obcí jsou podle iRozhlasu k projektu skeptičtí.

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN) řekl, že ví o tom, že se o obci jako o místu pro vybudování strategické továrny uvažuje, ale nemá k tomu žádné bližší informace. „Určitě to rozdělí obec, někteří budou pro, někteří budou proti. To území je na náš průmyslový region až nezvykle takové přírodní. My vůbec nic nevíme, s žádným potenciálním investorem nejednáme. Víme, že se něco chystá, ale nevíme co. Kdyby to vláda schválila, tak aspoň budeme vědět, na čem jsme,“ poznamenal Buzek.

Krajští zastupitelé budou ve čtvrtek rozhodovat o aktualizaci Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje. Cílem aktualizace je vymezení plochy areálu Strategického podnikatelského parku v Dolní Lutyni o maximální rozloze 280 hektarů. Návrh na aktualizaci zásad územního rozvoje poslalo kraji ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Plocha bude určena zejména pro oblast výroby, zpracovatelského průmyslu, center strategických služeb, průmyslu vyspělých technologií, technologických center a center v oborech vědy a výzkumu. Přípustným využitím bude technická a dopravní infrastruktura, související skladovací plochy,“ uvádí materiál pro zastupitelstvo. Přípustné jsou také komerční či ubytovací aktivity, vyloučena naopak bude samostatná funkce skladování bez návaznosti na převažující funkci výroby.

Území se nachází mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice, sousedí s ním také město Bohumín. Je v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. V minulosti se tento prostor zvažoval pro automobilku Hyundai, která nakonec svou továrnu vybudovala v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

„Tato lokalita splňuje náročná kritéria uvažovaného koncového investora projektu. Má dostatečnou velikost, je v blízkosti elektrárny Dětmarovice, což umožňuje dostatečný přívod technické infrastruktury. Zároveň je díky těsné blízkosti dálnice a železnice velmi dobře dopravně dostupná,“ sdělil iRozhlasu mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) upozornil na to, že území není vedené jako plochy k průmyslu, a navíc je v záplavovém území. „Každá investice by proto musela být patřičně vyvýšená, což zase zhoršuje okolní odtokové poměry,“ řekl serveru Vícha.

Přečtěte celý článek