Žalobu na Čepro o 2,6 miliardy korun musí znovu projednat městský soud

před 1 měsíc 50

Městský soud v Praze musí znovu projednat žalobu na státního distributora paliv Čepro o 2,6 miliardy korun ve sporu o údajně uskladněné pohonné hmoty. Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání společnosti Lancelin, která žalobu podávala a v řízení původně neuspěla. Spor souvisí s kauzou podvodu, ve které figuroval i uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř.

Společnost Lancelin neuspěla v obchodním sporu u městského soudu a následně ani u pražského vrchního soudu. Justice vycházela z předchozího závěru trestního soudu o tom, že pohledávka, původně uplatňovaná firmou Venturon Investment, je fiktivní a že za jejím vytvořením stáli Krejčíř a někdejší obchodní ředitel Čepra Martin Pechan. Oba za to byli potrestáni.

Pražské soudy ve sporu Čepra a firmy Lancelin tvrdily, že nemají prostor pro další provádění nebo opakování důkazů z trestní kauzy. NS však dal za pravdu námitce, že ani firma Lancelin, ani její právní předchůdce společnost Venturon Investment se neúčastnily trestního řízení, nemohly tedy činit důkazní návrhy a skutkově a právně argumentovat. Městský soud proto musí rozhodovat znovu a provést dokazování ke sporným skutečnostem.

Jde zejména o to, zda skutečně byly, či nebyly ve skladovacím systému Čepra zaznamenány pohonné hmoty, kterých se spor týká. „Provedené důkazy soudy zhodnotí podle své úvahy, a to každý důkaz jednotlivě a všechny ve své vzájemné souvislosti,“ zdůraznil NS.

Na počátku sporu stála firma Bena, která dovážela pohonné hmoty ze Slovenska a od roku 1996 využívala skladovací systém Čepra. V roce 2002 uzavřela Bena obchod s firmou Venturon, na kterou podle Čepra papírově převedla i palivo, kterým nedisponovala. Distributor paliv k tomu uvedl, že fiktivní obchod měl Beně pomoci k tomu, aby nemusela doplácet daně.

Čepro čelilo exekuci

Venturon pak začal po Čepru vymáhat vydání paliv a v roce 2003 se kvůli tomu poprvé obrátil na soud. V souvislosti s tím pak Čepro čelilo exekuci. Jak se později ukázalo u trestních soudů, Čepro o tomto soudním sporu vůbec nevědělo. Jeden ze členů Krejčířova gangu totiž přesvědčil úřednici Čepra, aby zatajila soudní obsílky. Soudy poté domnělý nárok uznaly a exekuce ve státním podniku se nekonala jen díky zásahu policie.

Za pokus o tunelování Čepra a další trestné činy vyměřily soudy v roce 2018 uprchlému Krejčířovi souhrnný trest patnáct let vězení. Muž si však momentálně odpykává dlouholeté tresty odnětí svobody v Jihoafrické republice, a to za pokus o vraždu nebo obchod s drogami.

Pohledávka Venturonu několikrát změnila majitele, firma Lancelin ji vymáhala od roku 2016. Žalobou usilovala o to, aby jí Čepro vydalo 264 tisíc tun nafty a benzinu, případně aby jí za ně zaplatilo celkem zhruba 2,6 miliardy korun plus úroky z prodlení.

Přečtěte celý článek