Vražda spojená s „Fialovou“ záložnou: Vyšetřování znovu ožívá

před 1 měsíc 62

Neovlivní - investigativní deník o vlivu a lidech

Investigaci nazvanou ‚Příběh Fialova bankéře‘ přináší březnové číslo tištěného časopisu Neovlivní.cz.

Kauza nepřiznaného milionu premiéra Petra Fialy oživila hned několik příběhů spojených s Podnikatelskou družstevní záložnou a její klíčovou postavou Kamilem Bahbouhem. Nejnověji jde o vraždu právníka Petra K. z roku 2012, kde se podle březnového vydání časopisu Neovlivní.cz chystá podnět pro přezkum policejního vyšetřování.


Ilustrace: Shutterstock

Právník a otec dvou malých dětí Petr K. byl zastřelený 19. května 2012 v garáži domu, v němž bydlel i galerista Martin George Weber. Muž, který v té době vedl s Kamilem Bahbouhem už roky se vlekoucí soudní spory.

Veškeré informace z průběhu vyšetřování vraždy naznačovaly, že se odehrála tragická záměna. Střelec, za kterého soud posléze označil Bahbouhova spolupracovníka Petra Štalzera, se podle názoru justice spletl. „Ze strany obžalovaného před útokem na JUDr. Petra K. došlo k záměně těchto osob vzhledem k nápadné podobě poškozeného JUDr. Petra K. a Martina George Webera,“ stojí v rozsudku, kterým soud poslal Štalzera na šestnáct let do vězení. Tam je dodnes.

Galerista Weber nicméně roky ukazuje v souvislosti s vraždou právě na bankéře Bahbouha. „Měl a možná stále má motiv mě zabít,“ napsal v emailové korespondenci Neovlivní.cz a zopakoval tak to, co tvrdil už na policii.

Ta se Bahbouhovou rolí detailně zabývala, nikdy jej ale v souvislosti s vraždou právníka Petra K. neobvinila. A Weberův advokát nyní podává podnět k přezkoumání postupu policie. „Klient mě požádal, abych tento podnět připravil. Podám jej zhruba do měsíce,“ potvrdil redakci Weberův právník Martin Váňa.

Vraždu právníka Petra K. tehdy vyšetřoval tým dnes už legendárního kriminalisty Josefa Mareše z oddělení vražd pražské policie.

Mareš v rozhovoru pro Neovlivní.cz uvedl, že si za tehdejším postupem jednoznačně stojí. Pro obvinění kohokoli dalšího kromě Štalzera podle něj neměli žádný důkaz.

„Jako pravděpodobná se jevila verze, že Štalzer vraždil proto, aby se zavděčil. Osoba pana Bahbouha vystupovala ve věci jako svědek. Byl v této věci prověřován, ale neobjevily se takové skutečnosti, které by nás jakýmkoli způsobem opravňovaly vést ve věci tuto osobu v jiném procesním postavením,“ cituje časopis Neovlivní.cz bývalého šéfa pražské mordparty Josefa Mareše.

Sám Kamil Bahbouh od počátku jakékoli spojení s vraždou, za kterou byl odsouzený je spolupracovník, striktně odmítá. A otevření případu by podle svých slov uvítal.

„O mě osobně vůbec nejde, nebyl jsem v tom z ničeho obviněn. Současně jsem stále přesvědčen o nevině Petra Štalzera. Věřím, že by bylo znovuotevření jeho případu správné,“ reagoval nyní Bahbouh.

Redakce přitom získala informace, že se i Štalzerova obhajoba nyní pokusí případ znovu otevřít. Otázku, zda se v tom osobně angažuje, už však Bahbouh nechal bez komentáře. „S omluvou – nevidím důvod dále informovat.“

Příběh zapomenuté vraždy je pouze střípkem v mozaice, která klíčovou postavu Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha obklopuje. Kde se vzal, kdo patří mezi jeho mocné přátele a jaké utajené obchody se díky nepřiznanému milionu premiéra Petra Fialy nasvítily?

Investigaci Příběh Fialova bankéře přináší březnové číslo tištěného časopisu Neovlivní.cz. PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com



Přečtěte celý článek