Hříchy českých řidičů: Agresivní vybržďování i ostré předjíždění. Kdy je riziko nejvyšší?

před 1 měsíc 46

Neřold označil za pozoruhodné sebevnímání řidičů. „Každý odpoví, že jezdí slušně a podle pravidel, a vidí viníky v jiných. Problémem je tak rovněž psychologický faktor,“ uvedl v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Konec snu o pražské lanovce budí emoce. V ohrožení je i Pražský okruh, varuje Scheinherr

Zdůraznil, že bezohlední řidiči musí být za své přestupky potrestáni vyřazením z provozu.

„Mezi rizikové situace patří nebezpečné předjíždění, kterého se lidé za volantem dopouštějí vědomě kvůli několika ušetřeným minutám. Samostatnou kapitolou je takzvané lepení se na vozidlo přede mnou, ale i vybržďování aut za mnou,“ popsal Neřold problematické chování některých majitelů řidičského průkazu.

„Důležité je všem těmto věcem předcházet tím, že se nenecháme vyprovokovat a nechytíme se do pasti akce a reakce,“ doporučil odborník.

Osudové hodiny po obědě

Řidiče osobních vozů prý často vyprovokuje situace, kdy je předjede kamion či jiné větší nákladní vozidlo. „Právě z toho důvodu teď dopravu na dálnici D1 zklidnil značně rozšířený úsek, v němž platí zákaz předjíždění pro kamionisty,“ vysvětlil Neřold.

Podle statistik dochází k nejvíce nehodám v říjnu, nejrizikovější jsou však letní měsíce. Pravděpodobnost havárií zapříčiněných agresí a nedočkavostí je nejvyšší během druhé hodiny odpoledne a nejnebezpečnějším dnem v týdnu je podle dat pátek.

„Fyziologicky se jedná o rizikovou denní dobu, jelikož v poobědovém čase je člověk za volantem méně ostražitý,“ dodal expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řidiči, vystup. Věčně červené semafory trápí Pražany, podle expertů mohou být nebezpečné

Přečtěte celý článek