Hrad otevře v neděli veřejnosti běžně nepřístupné prostory

před 1 měsíc 51

Den otevřených dveří na Hradě (zdroj: ČT24)

Pražský hrad při příležitosti prvního výročí inaugurace Petra Pavla otevře v neděli od devíti do sedmnácti hodin veřejnosti jindy nepřístupné reprezentační prostory. Naposledy si je přišly prohlédnout tisíce lidí.

Příchozí se budou moct spoléhat buď na informační tabule, nebo si naskenovat průvodce do mobilu. První návštěvníky v devět hodin ráno přivítá prezidentský pár.

Prohlídka povede Plečnikovou síní, Španělským sálem a dalšími prostory, kde prezident přijímá zahraniční návštěvy nebo jmenuje soudce a ministry. Trasa skončí v Trůnním sále, největším sále jižního křídla, v němž prezident republiky vykonává své nejvýznamnější ústavní pravomoci, jako je jmenování vlád, generálů, soudců či rektorů vysokých škol.

Poslední den otevřených dveří Hrad uspořádal v květnu 2022. Pravidelně ho vyhledávají hlavně tuzemští návštěvníci. Na rozdíl od zbytku roku, kdy je přes devadesát procent turistů z ciziny.

Jediným místem, kde bude v neděli potřeba platná vstupenka, bude Jižní věž. Ostatní návštěvnické okruhy zůstanou zdarma.

Přečtěte celý článek